Optimalisatie gebruikersinterface Fiori apps

Steeds meer organisaties gebruiken SAP Fiori om SAP functionaliteit te ontsluiten via gebruikersvriendelijke apps. Niet alleen binnen SAPS/4HANA, maar ook voor SAP ECC systemen zijn er legio standaard SAP Fiori apps beschikbaar. Ook steeds meer SAP partners ontwikkelen SAP Fiori apps die als SAP Add-on geïnstalleerd kunnen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld extern ontwikkelde Fiori apps beschikbaar voor het goedkeuren van facturen, het aanleggen van bestellingen en het boeken van goederenontvangsten, ook als het backend systeem SAP ECC betreft.

Bedrijfssoftware moet zich gemakkelijk laten aanpassen aan snel veranderende omgevingen. Klanten hebben apps nodig die zonder lange IT-projecten zijn in te zetten. Beheerorganisaties daarentegen willen eenduidige software om de TCO te verlagen. U denkt dat de aanpassing van de gebruikersinterface van SAP Fiori apps (bijvoorbeeld door velden toe te voegen, te verbergen of opnieuw te rangschikken) een complex proces is? Dat valt tegenwoordig reuze mee!

UI Adaptation at Runtime (RTA) biedt upgrade-veilige en modificatie-vrije gebruikersinterface (UI) wijzigingen die kunnen worden uitgevoerd door verschillende gebruikersgroepen zoals eindgebruikers, key users en ontwikkelaars.

Wat is UI Adaption at runtime?

Met UI Adaptation at runtime (RTA) kunnen bijvoorbeeld key users de gebruikersinterface van Fiori apps aanpassen aan hun specifieke wensen. Zo kan men bijvoorbeeld:

 • Velden verwijderen die niet nodig zijn;

 • Nieuwe velden toevoegen op basis van de OData-service;

 • UI-elementen zoals velden of groepstitels hernoemen;

 • Overzicht optimaliseren door de layout van het scherm te wijzigen.

Zie hieronder een Youtube filmpje waarin deze functionaliteit geïllustreerd wordt.

 
 

Iedere gebruiker kan intuïtief en zonder maatwerk de gebruikersinterface aanpassen, gewoon tijdens het gebruik van de app. De systeembeheerder kan met UI Adaptation aanpassingen maken die actief gemaakt worden voor gehele app. De aanpassingen gelden dan voor alle gebruikers. Wanneer een individuele gebruiker een app personaliseert, is de aanpassing alleen van toepassing op deze individuele gebruiker. Dit kan uiteraard alleen indien men hiertoe is geautoriseerd.

 
Adapt UI.gif
 

Redenen om UI Adaptation te gebruiken

Er zijn vier redenen waarom u UI Adaptation wilt gebruiken:

Het maakt modificatie-vrije gebruikersinterface wijzigingen mogelijk

Wijzigingen in de gebruikersinterface die worden aangebracht met UI Adaption zijn geen modificaties. Dit betekent stabiliteit, ook na upgrades. Dit omdat de oorspronkelijke app onaangepast blijft en de wijzigingen alleen tijdens runtime worden toegepast. Dit wordt gerealiseerd doordat de wijzigingen voor de verschillende gebruikers in afzonderlijke lagen opgeslagen worden.

Het bespaart tijd en geld

In het verleden was het veranderen van de gebruikersinterface een complex, tijd- en geldverslindend proces. Met deze functie kunnen ook gebruikers zonder technische kennis gemakkelijk wijzigingen in de gebruikersinterface zelf aanbrengen.

Gebruiksgemak

Het gebruik van UI Adaptation maakt het aanpassen van de gebruikersinterface van apps eenvoudig en intuïtief. Er zijn WYSIWYG (what you see is what you get) functies en hulpmiddelen beschikbaar in de context waarin de gebruiker werkt. Eindgebruikers personaliseren objectpagina's van hun apps en key users passen apps aan voor hun teams. Ontwikkelaars kunnen een speciale editor gebruiken in SAP Web IDE.

Performance blijft behouden

Deze flexibiliteit gaat niet ten koste van de prestaties. Door de wijzigingen in de gebruikersinterface in de cache op te slaan wordt de performance gegarandeerd zodat uw apps soepel blijven werken.

UI Adaption zelf proberen

Je kunt online zelf experimenteren met het aanpassen van de Fiori gebruikersinterface met SAP UI Adaptation via een SAP Cloud demo-app. Open de SAPUI5 Demo Kit in Google Chrome, selecteer DEMO APPS en kies de tegel Runtime Adaptation. Kies vervolgens het icoon in de linker bovenhoek en vervolgens de Adapt UI knop.

 
 

Hiermee kom je in de Adapt UI editor modus en kun je de volgende opties proberen:

 • Toevoegen nieuwe velden

 • Toevoegen nieuwe groepen

 • Toevoegen secties aan een object pagina

 • Hernoemen van velden en groepen

 • Verplaatsen van velden, groepen en object pagina secties

 • Knippen en plakken van velden en groepen

 • Combineren van velden

 • Splitsen van gecombineerde velden

 • Verwijderen van velden, groepen en object pagina secties

 • Ongedaan maken en opnieuw toepassen van wijzigen

Hoe activeer ik UI Adaptation als developer

Om apps voor UI Adaptation in te schakelen, dienen ondersteunde besturingselementen gebruikt te worden. Momenteel zijn dit o.a. de besturingselementen SmartForm of ObjectPage. Alleen deze besturingselementen kunnen tijdens runtime worden bewerkt. Tevens moeten zij beschikken over stabiele ID's. UI Adaption maakt gebruik van stabiele ID's om ervoor te zorgen dat de wijzigingen die zijn aangebracht worden behouden en opnieuw kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld nadat de app is bijgewerkt. Stabiele id's zijn gebaseerd op statische id's van SAPUI5 en mogen, om inconsistenties of fouten te voorkomen, niet worden gewijzigd. Raadpleeg de documentatie voor ontwikkelaars voor meer informatie.

UI Adaptation at Runtime is beschikbaar vanaf UI add-on 2.0 SP00 en SAP NetWeaver AS for ABAP component SAP_UI 7.50 (zie ook SAP Note 2217489). Afhankelijk van de versie van SAPUI5 waarop de app draait zijn er meer of minder opties beschikbaar in Adaptation modus. Hoe hoger de versie, hoe meer opties zijn er beschikbaar.

Voor vragen of extra informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Sander van der Wijngaart.