Fiori in uw huidige SAP landschap

Wilt u ook zo graag het gebruiksgemak van uw SAP systeem moderniseren, maar bent u nog niet toe aan (S/4)HANA? Er zijn legio Fiori apps beschikbaar die geen (S/4)HANA vereisen, waardoor de Fiori beleving en gebruiksgemak ook mogelijk is binnen uw huidige SAP ERP omgeving. Zo zijn er diverse Fiori apps beschikbaar om het P2P-proces te moderniseren.

 

Wat is SAP Fiori

SAP Fiori is een collectie met applicaties voor veelvoorkomende en vaak gebruikte bedrijfsprocessen. De applicaties sluiten naadloos aan op de “devices” die we dagelijks gebruiken; smartphones, tablets en de desktop.

De applicaties van SAP Fiori bieden functies voor o.a. goedkeuringsprocessen, het snel opvragen van informatie en diverse self-service taken voor managers en medewerkers. Doordat SAP Fiori eenvoudig te gebruiken is op verschillende apparaten, hebben medewerkers en managers altijd en overal toegang tot belangrijke bedrijfsprocessen en -informatie. De doorlooptijd van bedrijfsprocessen kan eenvoudig worden teruggebracht doordat goedkeuringstaken op ieder moment benaderd kunnen worden, onafhankelijk van het apparaat waar de medewerker op dat moment toegang tot heeft.

SAP Fiori biedt applicaties voor processen in verschillende modulen zoals Human Resources (HR), Purchase-to-Pay (FI/MM) en Sales & Distribution (SD). Voorbeelden hiervan zijn onder andere tijdschrijven, goedkeuren van uren, goedkeuren van winkelwagens, goedkeuren van inkooporders, en aanmaken van verkooporders.

Verder biedt SAP Fiori ook een applicatie voor het goedkeuren van generieke SAP workflow processen. Dit biedt de mogelijkheid om naast standaard SAP Fiori applicaties ook goedkeuringstaken van bedrijfsspecifieke SAP workflow processen te ontsluiten middels SAP Fiori. SAP heeft hiertoe de My Inbox app ontwikkeld.

Voor algemene informatie over Fiori verwijzen wij naar de website van SAP.

Een veel gehoord misverstand is dat voor het gebruik van Fiori het hebben van een HANA database of S/4HANA installatie een randvoorwaarde is. Niets is minder waar!

Apps die zonder HANA te gebruiken zijn

Alle standaard SAP Fiori apps zijn te vinden in de Fiori Apps Library. Via de knop "All apps" wordt een overzicht getoond van alle beschikbare SAP Fiori apps.

Fiori Apps Library en SAP Fiori App Recommendations Analysis.

Op dit moment staat de teller op 10.203. Let hierbij op dat het overgrote deel (>80%) van deze apps geen SAPUI5 apps zijn, maar de SAPGUI for HTML (ook wel WebGUI genoemd) met een Fiori thema gebruiken. Deze WebGUI is een HTML versie van de traditionele, op een client geïnstalleerde SAP Gui.

Via de filterknop links onderin kan er gefilterd worden op database. Kies hierbij "Any Database". Op het moment van schrijven zijn er 223 SAPUI5 Fiori apps beschikbaar die onafhankelijk van het soort database toepasbaar zijn. Het is bij deze apps dus niet nodig om over een HANA database te beschikken.

Als alternatief kan kan ook gebruik worden gemaakt van de SAP Fiori App Recommendations Analysis. Met deze SAP Fiori App Recommendations Analysis in de SAP Fiori apps library kunt u de Fiori apps identificeren die het beste aansluiten op uw behoeften. De tool baseert aanbevelingen op relevantie en systeem geschiktheid. Het beschrijft de SAP Fiori-apps die voor u relevant zijn op basis van de transacties en bedrijfsprocessen die u gebruikt. Tevens worden de aanbevelingen gebaseerd op het feit of uw systeem geschikt is om de SAP Fiori-apps te kunnen installeren.

De analyse biedt u het volgende informatie:

  • SAP Fiori-apps die relevant zijn voor de transacties en bedrijfsprocessen die u gebruikt;

  • SAP Fiori-apps die beschikbaar zijn en kunnen worden gebruikt zonder systeemupdate;

  • SAP Fiori-apps die kunnen worden gebruikt na een software-update of databasemigratie;

  • Welke installatie vereist is om bepaalde SAP Fiori-apps te gebruiken.

Door een upload van de in uw systeem gebruikte transactiecodes wordt een lijst met SAP Fiori-apps voorgesteld die toepasbaar in uw bedrijfsprocessen en geschikt zijn voor uw systeem.

 

Standaard en custom Fiori apps

Indien er standaard Fiori apps beschikbaar en geschikt zijn, kunnen deze zonder veel moeite geïmplementeerd worden. De belangrijkste activiteiten zijn het installeren van de relevante software componenten en het toekennen van de juiste autorisatierollen. 

Maar wat als de standaard Fiori apps niet aansluiten op uw processen? Met behulp van SAPUI5 technologie kunt u eenvoudig bestaande Fiori apps aanpassen en uitbreiden. Met de SAP Web IDE kunnen in een standaard Fiori app velden verborgen of toegevoegd worden. Ook kunnen navigatie opties uitgebreid of klantspecifieke detailschermen toegevoegd worden. Zo kan een bestaande app aangepast worden aan klantspecifieke eisen en wensen. 

Met behulp van SAPUI5 kunnen ook geheel nieuwe Fiori apps gecreëerd worden. Dankzij talloze standaard Fiori UI elementen kunnen apps ontwikkeld worden die geheel gebaseerd zijn op de eisen van de gebruikersorganisatie. Zorg er hierbij wel voor dat de custom apps in lijn liggen met de ontwerpprincipes van standaard SAP Fiori apps.  

 

Workflow en SAP Fiori

Het afhandelen van goedkeuringstaken is een perfecte kandidaat om bedrijfsprocessen te ontsluiten naar mobiele apparaten. Hierbij kan in eerste instantie gedacht worden aan SAP workflow taken zoals bijvoorbeeld het goedkeuren facturen, ingediende uren of bestellingen. Voor een aantal van deze voorbeelden zijn standaard Fiori apps beschikbaar. Voor andere goedkeuringstaken zijn ontwikkelinspanningen noodzakelijk.  

Hieronder worden een aantal voorbeeld apps getoond die allemaal draaien met een ECC backend systeem:

Randvoorwaarden

Voor het gebruik van Fiori in uw SAP landschap dient u uiteraard de beschikking te hebben over een werkende Fiori infrastructuur. Dit kan via een on premise setup of men kan gebruik maken van SAP Fiori Cloud edition.

Voor het opzetten van een on premise Fiori landschap is het installeren van een SAP Gateway server nodig. Hiermee kunnen de apps communiceren met uw SAP back-end systeem. Voor het opzetten van een SAP Fiori Cloud omgeving is slechts de installatie van een Cloud connector nodig. Hiermee kan uw backend communiceren met de in de Fiori Cloud geïnstalleerde apps.Er zijn verschillende aspecten van belang bij de keuzeafweging van de verschillende opstellingen.

Indien de Fiori app een workflow goedkeuringstaak betreft, dient ook de onderliggende SAP Workflow geïmplementeerd te zijn. Ook hierbij zijn diverse keuzeafwegingen van belang. Avelon helpt u graag met het maken van de voor u juiste keuze.

Voor vragen of extra informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Sander van der Wijngaart.